Nu vill Cisco ta in hologrammen i mötesrummen
I samband med eventet Webex One presenterade Cisco en rad nyheter för samarbetsplattformen Webex. Många av nyheterna handlar om att skapa en mer inkluderande mötesupplevelse med teknikens hjälp. Och man visade även för första gången upp en kommande lösning som tar inkluderandet och det hybrida arbetslivet till en helt ny nivå.
Under det senaste året har Cisco introducerat fler än 1 000 nya funktioner i Webex. Många av dessa har skapats utifrån erfarenheter och insikter hämtade ur den turbulens som den globala pandemin förde med sig och syftar till att hjälpa verksamheter förbereda sig för den hybrida arbetsmiljö som idag snabbt tar form.
”Teknologi kan vara en kraftfull drivkraft för förändring och den kanske viktigaste kraften är dess förmåga att länka samman människor världen över och jämna ut spelplanen för många av dem. Våra nya Webex-innovationer innebär ett stort steg framåt för att hjälpa våra kunder att utforska den potential som finns hos hybrida medarbetare att möjliggöra nya sätt att samarbeta och skapa en mer inkluderande upplevelse för dem”, säger Jeetu Patel, EVP & GM, Cisco Security & Collaboration.
Bland nyheterna ligger ett starkt fokus på att hantera den stress och de irritationsmoment som inte bara påverkar enskilda möten utan har en menlig inverkan på hela arbetsupplevelsen. Insikter baserade på anonymiserad data kan hjälpa arbetsledare att fånga upp signaler på att ett team har för mycket att göra – exempelvis signifikanta ökningar av arbete utanför kontorstid – och använda informationen för att vidta åtgärder. Med funktionen Thrive Reset får enskilda medarbetare ett verktyg för att reboota hjärnan och sänka stressnivån med en ”pausfunktion” som enkelt kan skräddarsys efter individuella behov och önskemål.
AI-förstärkt ljudoptimering förbättrar mötesupplevelsen genom att bland annat anpassa och jämna ut ljudnivån från alla röster, oavsett hur långt ifrån mikrofonen en deltagare sitter, och ger bättre urskiljning av deltagarröster från bakgrundssorl. I december kommer även People Focus, en funktion som innebär att videokvaliteten i Webex blir ännu bättre genom optimerad återgivning av sådant som ansiktsuttryck och kroppsspråk. Ytterligare funktioner tillkommer i början av 2022.
Nytt för skrivbordet och örat
Bland produktnyheterna finns två nya versioner av desktop-klienten Webex Desk, i en fullstor 24-tumsvariant och den helt nya 15,6-tumsvarianten Webex Desk Mini, som är designad för att vara portabel och göra det enkelt att skapa en professionell arbets- och mötesyta överallt. Produkterna kommer att finnas till försäljning i början av 2022.
Dessutom lanseras ett premium-headset som tagits fram i samarbete med Bang & Olufsen som speglar den kvalitet i hårdvara och design som gjort den danska tillverkaren världsberömd.
Från mötesrum till ”Holodeck”
Under Webex One fick deltagarna en första demonstration av nästa generations lösning för hybridarebete. Systemet ska dels ge en fotorealistisk representation av distansdeltagare i det fysiska mötesrummet och kan också projicera föremål i 3D, fotorealistiskt och i realtid. Webex Hologram befinner sig just nu i pilotstadiet och testas bland annat av racingteamet McLaren.
”I stället för att flyga en tekniker till racingteamet eller förklara procedurer genom platta bilder, kan vi med hjälp av Hologram-teknologin genast visa en motorkomponent från varje vinkel, och instruera kring montering och användning som om teknikern var på plats, vilket sparar oräkneliga timmar i restid”, säger Zak Brown, vd för McLaren Racing.
Tekniken har flera ytterligare potentiella användningsområden bortom själva mötesupplevelsen, till exempel för att möjliggöra att avancerade utbildningar och demonstrationer ska kunna genomföras delvis digitalt inom bland annat medicinteknik och hälsovård.
”Vårt mål på Cisco är att ge de tre miljarder människor världen över som arbetar digitalt möjlighet att delta på lika villkor – oavsett var i världen de befinner sig. Webex Hologram är ett stort steg framåt mot slutmålet, att erbjuda en arbetsupplevelse som är så sömlös att det inte finns någon skillnad mellan virtuell och fysisk närvaro”, säger Jeetu Patel.