Sveriges största tidning om konferenser och möten

Grunden till ett starkt självledarskap

Hur hanterar man kriser och livssituationer när livet bjuder upp till det och samspelet mellan hem och arbete verkligen sätts på prov?  

Det är en fråga som är ständigt återkommande när jag föreläser eller coachar, både på företag och privat.  

Jag tror meningen med livet är att må så bra som möjligt så ofta som möjligt. Då menar jag inte att undvika motgångar, men att själv välja att ta ansvar, se möjligheter och att utveckla sig. Det är en av orsakerna till att jag föreläser och coachar inom just det – Självledarskap! 

Med en bred arbetslivserfarenhet, som både strutsskötare och världsturnerande metalmusiker landade jag i kultursektorn, och har jobbat de senaste 20 åren som verksamhetsutvecklare/chef. Jag har samlat på mig utbildning, kunskap, erfarenheter och spännande berättelser som jag nu har användning av i mitt uppdrag som företagscoach och föreläsare.  

Att kunna hantera utmaningar och problem på ett konstruktivt positivt sätt är inte bara grundläggande utan nyckeln till framgång. Genom att omfamna utmaningar, uthärda motgångar och se kritik som feedback och ett verktyg för utveckling kan man skapa ett starkt självledarskap. Denna strategi kallas för Growth mindset.  

Begreppet Growth mindset myntades av psykologiprofessorn Carol Dweck och handlar om att ens förmågor och intelligens kan utvecklas genom ansträngning och strategier. I kontrast står “fixed mindset” där man tror att ens egenskaper är statiska och oföränderliga. Vi växlar mellan ett growth och ett fixed mindset i olika situationer. Vårt mindset genomsyrar allt vi gör i ett självledarskap! 

Andra viktiga hållpunkter i ett självledarskap är:  

Kommunikation 

Att ha en rak och tydlig kommunikation. 

 Att kunna ge och ta feedback, på ett konstruktivt sätt som får dig att växa och utvecklas.  

Målsättning och Planering 

Att sätta tydliga mål, både internt och externt, men även som individ.  

Prioriteringar 

Tydliga prioriteringar är avgörande för att hålla en låg stressnivå. 

Att varje morgon se över dagen, sätta tydlig prio och mål, ökar effektiviteten och minskar stressen.  

Meningsfullhet 

Att veta sitt Varför, skapar meningsfullhet i arbetet och gör att det är lättare att känna sammanhang. Speciellt om du går igenom tuffare tider.  

Vad är det egentligen som ger dig motivation och drivkraft? 

Fysisk och mental träning 

Alla vet att fysisk träning är bra, men hur ofta schemalägger du mental träning? Om du är en framgångsrik företagare/artist eller elitidrottare är Growth mindset och metal träning en självklarhet. Fysisk och mental träning är beroende av varandra och förebygger inte bara sjukdomar som demens eller smärtor, utan utvecklar också ditt arbetsminne och förändrar ditt mindset. Hållbarhet är ledordet och resultatet når du genom kontinuitet och långsiktighet.  

Då fler värderar fritid och flexibilitet efter pandemin är det viktigt att ge rätt förutsättningar för ett starkt självledarskap, och vara en attraktiv arbetsplats.  

Tänk bara vad kostnadseffektivt det skulle vara om man implementerade mental och fysisk träning som en arbetsuppgift för att ge rätt förutsättningar och förebygga stress och sjukskrivningar! 

Det första du behöver göra är att se möjligheter istället för begränsningar…