Sveriges största tidning om konferenser och möten

Fotografiska formar framtidens möten och omdefinierar perceptionen av modern lyx

Stig in i Fotografiskas värld, där konsten att mötas omvandlas till en oförglömlig upplevelse av samtida lyx och innovation. I en snabbt föränderlig bransch sticker Fotografiska ut som en pionjär inom moderna mötes- och eventlösningar, där konst, kultur och hållbarhet sammanflätas i en helhetsupplevelse som inspirerar. 

En ny era av möten och event 

På Fotografiska i Stockholm omdefinieras möten och event med en unik blandning av kreativitet och sofistikation. Den ikoniska byggnaden, med sin storslagna utsikt över vattnet, fungerar som en bakgrund för en inspirerande estetisk upplevelse. Interiören är en harmonisk mix av modern design och klassiska inslag, prydd med noggrant utvalda konstverk från världskända fotografer, avancerade tekniska lösningar och omsorgsfullt kurerade möblemang. Det är inte svårt att föreställa sig hur denna unika miljö kan bidra till att skapa minnesvärda och produktiva möten och event. Innanför Fotografiskas väggar finner du en uppslukande värld av konst och nya perspektiv, med aktiviteter och kurerat innehåll som är unika i sin utformning. I Fotografiskas lokaler erbjuds möjligheter att berika dina möten med både konst och hållbara smakupplevelser, allt enligt visionen om att inspirera till en mer medveten värld. 

Hösten 2024 bjuder på nya lanseringar av ett flertal nya aktiviteter för såväl mindre som större grupper. Bland annat presenteras ett interaktivt aktivitetskoncept där deltagarna bjuds in till ett fiktivt och interaktivt skådespel med direkt anknytning till teman för aktuella utställningar. 

Ovan nämnda aktivitet på Fotografiska kommer att vara intensiv, interaktiv, ögonöppnande och överraskande; en perfekt aktivitet för kollegor och ledningsgrupper som vill briljera i problemlösning, interagera med berättelsens karaktärer och svetsas samman i en gemensam utmaning. 

Hösten och vinterns stora utställning om rymden utforskar rymden utifrån både ett vetenskapligt och konstnärligt perspektiv, hur vi porträtterar och fantiserar om rymden där vetenskap och konst möts. I samband med utställningen kommer Fotografiska att erbjuda möjlighet att dinera i rymden, med hjälp av lekfulla och verklighetstrogna visuella effekter ackompanjerat av ljud och ljus – allt enligt konceptet ”Dinner in Space”. 

“Våra möjligheter är oändliga när det kommer till att skapa unika gästupplevelser,” säger Emmy Sundberg, Director of Meetings & Private Events på Fotografiska. “Vi brinner för att integrera konsten och kurerat innehåll från aktuella utställningar i våra event och tänjer ständigt på gränserna för vad ett möte eller ett event kan vara. På så vis kan vi erbjuda en upplevelse som andas 360 – där vi går från att vara anläggning till medskapare.” 

Hållbarhet som standard 

Hållbarhet är numer en nyckelfaktor inom mötesindustrin. Det är inte längre en bonus, utan en självklar förväntning från kunder och deltagare. Fotografiska välkomnar denna utveckling och har sedan start arbetat aktivt med hållbarhet i allt de gör, under konceptet ”Hållbar njutning”. Från klimatsmart mat och återbruk av material, till hållbara transporter och social hållbarhet med schyssta villkor, sätter Fotografiska en ny standard för hållbara möten och event.  

Maten som serveras på Fotografiska är ett utmärkt exempel på deras engagemang för hållbarhet. Deras prisbelönta kök är välkänt för att använda lokala och ekologiska råvaror, och menyn förändras med årstiderna för att säkerställa bästa möjliga smakupplevelse och minskad miljöpåverkan. Varje måltid är noggrant sammansatt för att vara både utsökt och hållbar, vilket ger gästerna en matupplevelse som är i harmoni med vår planet och lämnar gästerna med en god eftersmak – idag, men också för framtiden.

Fotografiska strävar också efter att minimera sitt ekologiska fotavtryck genom att använda energieffektiva system och återanvända material där det är möjligt. Deras hållbarhetsstrategi inkluderar genomgående cirkulära processer i såväl interiör som förbruksmaterial och energieffektivitet. Genom att ständigt utvärdera och förbättra sina metoder visar Fotografiska att det är möjligt att kombinera lyxiga gästupplevelser med hänsyn till miljön och med ett cirkulärt tankesätt. 

Ett lysande exempel på detta är den eventyta som lanserades under våren 2024, Salongen. Salongen utmanar bilden av det traditionella mötesrummet. Beläget på den tredje våningen och inspirerad av de hisnande omgivningarna med vatten, himmel, moln och de närliggande skärgårdsöarna, för Salongen tankarna till en modern litterär salong, med pudriga pasteller och en intim och inkluderande atmosfär. 

Med utsikt över vattnet bjuds gästerna på spektakulära vyer över Stockholms inlopp och ett fantastiskt inflöde av naturlig ljus, vilket skapar en atmosfär som är både uppfriskande och inspirerande. Med sömlöst integrerade element av naturen och cirkulärt framtagna material, i samspel med modern teknik och en LED-skärm som sträcker sig över en hel vägg, lämpar sig denna yta för såväl intima firanden och cocktailpartyn som kundevent, kickoff, lanseringar och pressträffar. Inredningen återspeglar Fotografiskas sätt att tänka nytt och tänka hållbart – till exempel är bordsskivor samt bardisk skapade av kasserade och återvunna fiskenät. Belysningsarmaturer består av material som kasserade segel, ostronskal från Sveriges enda kvinnliga ostrondykare samt material som trasiga handfat, byggavfall och kasserade ventilationsrör – allt förvandlat till eleganta detaljer som förhöjer upplevelsens estetik. 

Andra exempel på cirkulära processer som förhöjer upplevelsen är de tallrikar som består av 90% byggdamm från det närliggande Slussenbygget, vilka får en elegant finish från glaseringen beståendes av pulveriserat skal från de skaldjur som tidigare används i Fotografiskas kök. Deras dedikerade eventteam finns närvarande under hela kundresan, för att kunna guida och komma med rekommendationer kring hållbara val i samband med planering och genomförande av samtliga event.

“På Fotografiska ser vi hållbarhet som ett naturligt inslag i allt vi gör och i alla de beslut vi tar.” säger Emmy Sundberg. “Vi skapar oförglömliga möten som både rör hjärtat och vår planet, och visar att det går att skapa magiska, lyxiga och högkvalitativa gästupplevelser och samtidigt visa omtanke för framtida generationer.” 

Skräddarsydda lösningar för varje behov 

Fotografiska erbjuder flexibla och anpassningsbara möteslösningar för varje behov. Oavsett om det handlar om en intim middag, en stor konferens eller en kreativ workshop, ser deras dedikerade eventteam till att varje detalj är perfekt. Utrymmena är utrustade med toppmodern teknik, vilket garanterar förstklassiga audiovisuella upplevelser. 

För mindre möten finns intima rum med en personlig touch, perfekta för brainstorming-sessioner, ledningsmöten eller privata middagar. Varje rum är utrustat med högupplösta skärmar och snabb internetuppkoppling för att tillgodose alla tekniska behov. 

Varje event, oavsett storlek, kan anpassas för att rymma allt från internationella och hybrida konferenser till spektakulära lanseringsevent och glamourösa galamiddagar. 

“Vi tror på kraften av skräddarsydda upplevelser som talar till varje kunds unika vision,” säger Emmy Sundberg. “Vår passion är att förvandla varje event till en oförglömlig berättelse, där vi kan fånga ögonblick och skapa minnen för livet.” 

Konst som inspirationskälla 

En av Fotografiskas mest unika erbjudanden är integrationen av konst i mötesupplevelsen. Med ständigt föränderliga utställningar kan deltagarna inspireras och få nya perspektiv genom att utforska världsklassig fotokonst. Specialanpassade aktiviteter och workshops – ledda av kunniga guider, fotolärare, mötesdesigners, inspiratörer och konstnärer – ger djupare insikter i konsten och dess roll i samhället, vilket skapar en dynamisk, inkluderande och inspirerande atmosfär. 

“Våra utställningar skapar en levande, kreativ energi som genomsyrar varje möte,” förklarar Emmy Sundberg. “Vi vill att varje deltagare ska lämna oss inte bara inspirerad utan också berikad med nya perspektiv. På Fotografiska vill vi erbjuda alla förutsättningar för att få engagerade deltagare och erbjuda ’det lilla extra’.” 

Trender inom MICE-industrin 

I linje med de senaste trenderna inom MICE-industrin erbjuder Fotografiska digital integration, hybrida möteslösningar och upplevelsebaserade evenemang. Avancerade digitala lösningar stödjer sömlösa hybridmöten, vilket möjliggör både fysiskt och fjärrdeltagande, och skapar en mer inkluderande och flexibel mötesupplevelse. 

Fotografiska är ett kulturellt nav som erbjuder en rad olika evenemang och utställningar året runt, vilket ger mötesdeltagare möjlighet att fördjupa sig i samtidskonsten och kulturen. 

Med lokaler som erbjuder projiceringsmöjligheter direkt på väggarna går det att skapa föränderliga och dynamiska inramningar till möten och event, där deltagarna med en knapptryckning kan förflytta sig mellan olika landskap och miljöer – perfekt för interaktiva och immersiva gästupplevelser av varierande karaktär. 

”På Fotografiska erbjuder vi en unik möjlighet att skräddarsy mötesupplevelser med kurerat innehåll – allt från workshops kring hållbarhet och framtidens mat, crash courses i fotografi och visuellt bildspråk, samt immersiva och interaktiva workshops baserade på framtidsscenarion, AI och strategiska verktyg. Genom att skapa dynamiska och kreativa upplevelser på plats främjar vi innovation, engagemang och samarbete bland deltagarna. Detta kan i sin tur generera ökad lönsamhet genom att inspirera medarbetare och partners att tänka nytt och arbeta tillsammans mot gemensamma mål.” berättar Emmy Sundberg. 

En ny slags modern lyx 

Genom att kombinera hållbarhet, konst och innovativa möteslösningar omdefinierar Fotografiska vad modern lyx innebär inom mötes- och eventindustrin. Varje aspekt av mötesupplevelsen är noggrant genomtänkt för att vara både meningsfull och minnesvärd. 

På Fotografiska erbjuds modern lyx i form av unika och skräddarsydda upplevelser. Genom att se varje möte som ett hantverk och erbjuda en upplevelse som utmärker sig genom exceptionell kvalitet och hållbarhet, blir Fotografiska en oas för inspiration och kreativitet. 

En framtid av möjligheter 

Fotografiskas engagemang för innovation och kvalitet gör dem till en ledande aktör inom mötes- och eventindustrin. Genom att erbjuda en unik kombination av konst, kultur och hållbarhet fortsätter Fotografiska att inspirera och imponera på sina gäster. 

“Framtidens möten handlar om att skapa magiska ögonblick som förenar människor på djupet. På Fotografiska vill vi vara scenen där idéer föds och visioner blir verklighet. Vårt uppdrag är att erbjuda en plats där innovation och mänsklig kontakt blomstrar i en miljö fylld av inspiration och kreativitet,” avslutar Emmy Sundberg, Director of Meetings & Private Events. 

Foton: Kajsa Göransson, Niklas Nyman