Sveriges största tidning om konferenser och möten

Franses Skärgårdspub: En Pärla i Skärgården

Längst ut i den svenska skärgården, där havet möter land och där vinden alltid bär med sig en doft av salt och äventyr, ligger Franses Skärgårdspub. Denna pub är inte bara en plats för mat och dryck, utan ett nav för gemenskap, kultur och historia. Belägen på den pittoreska ön Hönö i Göteborgs norra skärgård, har Franses blivit ett välkommet stopp för både lokalbor och besökare från hela världen.

Historien bakom Franses
Franses Skärgårdspub har en historia som sträcker sig flera decennier tillbaka. Franses är från början ett vadbinderi som grundades av Frans Karlsson. För över 50 års sedan togs det över av familjen Grönlund som behöll namnet Franses, den rustika miljön och gjorde om det till restaurang. Drömmen var att skapa en plats där människor kunde samlas, njuta av god mat och dryck, och dela historier om havet. Puben har genomgått flera förändringar sedan dess grundare, men den rustika charmen och
den vänliga atmosfären har alltid förblivit densamma. Emma & Emma driver nu puben med samma kärlek och engagemang som familjen Grönlund gjorde och musik och livespelningar har blivit en stor del. Varje lördag året om spelar band i puben. Det arrangeras även quiz, karaoke och andra roliga temakvällar.

Atmosfären
När du stiger in på Franses Skärgårdspub möts du av en varm och inbjudande atmosfär. Väggarna är dekorerade med gamla fotografier, fiskeredskap och marina kartor som berättar historier om det förflutna. Det finns en öppen spis i puben, där eldslågor dansar och sprider värme under de kyligare månaderna.

Puben är inredd med robusta träbord och stolar, som alla har en unik historia. Mycket av möblerna är second hand och belysningen är dämpad och mysig, vilket skapar en intim känsla, oavsett om du kommer hit för en romantisk middag eller för att njuta av en öl med vänner.


Menyn: En Hyllning till Lokala Smaker
En av de största attraktionerna på Franses Skärgårdspub är utan tvekan menyn. Emma och hennes team har arbetat hårt för att skapa en meny som hyllar skärgårdens rika kulinariska traditioner och fisk och skaldjur kommer färskt varje dag. Du hittar även god klassisk pubmat och kökets burgare är en riktig favorit.


Några av pubens mest populära rätter inkluderar:
• Franses räckmacka: På Cedereleufs och Svenheimers bagebrö samt handskalade räkor
• Fish and chips: Friterad spätta med pommes och aioli
• Kökets burgare: En saftig burgare med rökt chedddar, tunnhyvlad lök, picklad gurka, baconmarmelad och en citrus-chili mayo till pommes o0ch saltgurka
• Klåvas smörrebröd: Friterad spätta på rågbröd med räkor, remoulad, rödlök och citron

Hundvänlig pub
På Franses kan din lilla kompis äta sig både mätt och släcka törsten. Franses har en egen hundmeny där du både kan hitta en kanelbulle, popcorn och en giant coockie.
Varje år anordnas dessutom en hunddag där temat såklart är hund. Både
föreläsningar, quiz och hundpromenader burkar vara på schemat.

Dryckesutbudet
Franses Skärgårdspub är också känd för sitt imponerande dryckesutbud. Här finns ett brett sortiment av lokala och internationella ölsorter, samt en välsorterad vinlista. Men det som verkligen sticker ut är pubens egna skärgårdsinspirerade cocktails.
• Franses bärsen: En grym öl för grymma människor som är en klassisk lager.
• San Miguel Fresca lager: En lätt och uppfriskande öl. Den har skapats av ett urval av
humle och serveras med en limeklyfta för att göra den frisk och len
• Harmoni: En gin cocktail med gurka och fläder med en dash av cava
Evenemang & underhålling


Franses Skärgårdspub är inte bara en plats för att äta och dricka, utan också en plats för underhållning och kultur. Puben har en scen där lokala musiker och band varje lördag uppträder. Allt från traditionell skärgårdsmusik till moderna hits spelas här, och det finns alltid en plats för både nya talanger och etablerade artister.


Under sommarmånaderna anordnas också flera utomhusevenemang och After Sea. Pubens stora terrass, med utsikt över havet, är en perfekt plats för att njuta av konserter och andra kulturella aktiviteter. Det finns också regelbundna quizkvällar, karaoke och massa mer.

Franses abonneras också mycket för möhippor/svensexor), fester, konferenser och föreläsningar med kända föreläsare som Christer Olsson och Markus Torgeby.

Konferens & fest
På Franses festvåning arrangeras konferenser för upp till 100 personer. All modern teknik som projektor, tv skärmar och ljudanläggning finns. Populära aktiviteter är quiz, hummerfiske eller makrillfiske och även temafester beroende på säsong. En del konferenser eller kick offer önskar även liveband och då går detta lätt att ordna med Franses stora kontaktnät. Franses arrangerar också bröllop och födelsedagsfester.

Gemenskapen
En av de mest framträdande aspekterna av Franses Skärgårdspub är känslan av gemenskap. Lokalbor och besökare blandas här och delar historier och skratt över en måltid eller en drink. Det är en plats där nya vänskaper formas och gamla återupptas. Emma och hennes personal är kända för sin gästvänlighet och förmåga att få alla att känna sig som hemma. Många besökare berättar om hur de, vid sitt första besök, blev välkomnade som gamla vänner. Det är denna känsla av tillhörighet som gör Franses till en så speciell plats.

En Dag på Franses Skärgårdspub
För att verkligen förstå magin med Franses Skärgårdspub är det bästa sättet att spendera en dag där. Föreställ dig att du anländer till Hönö en solig sommardag. Du går ner till hamnen där puben ligger, och redan på avstånd kan du höra ljudet av skratt och musik som blandas med vågornas brus. Du välkomnas av den vänliga personalen och visas till ett bord på terrassen med en fantastisk utsikt över skärgården. Du beställer en Franses bärs och njuter av den friska smaken medan du tittar på båtarna som glider förbi i fjärran. När du bläddrar i menyn har du svårt att välja mellan alla läckra rätter, men till slut bestämmer du dig för Franses räkmacka.


Under måltiden pratar du med de andra gästerna vid borden bredvid. En äldre man berättar historier om hur han brukade fiska i dessa vatten som ung, och en grupp ungdomar delar sina senaste äventyr på vattenskoter. Det är en känsla av gemenskap och delad erfarenhet som fyller luften.
När solen börjar gå ner och himlen färgas i varma nyanser av orange och rosa, flyttar du inomhus till pubens mysiga interiör. Kvällens band börjar spela, och snart är hela puben fylld av musik och dans. Du njuter av en kall San miguel medan du skrattar och dansar med både nya och gamla vänner.

Slutord
Franses Skärgårdspub är mer än bara en pub – det är en upplevelse. Det är en plats där skärgårdens skönhet och kultur möts, där människor från olika bakgrunder samlas och skapar minnen tillsammans. Oavsett om du är en lokalbo eller en besökare, erbjuder Franses något speciellt som gör att du vill återvända igen och igen. Här är varje måltid, varje drink och varje
samtal en del av en större historia om gemenskap och glädje i hjärtat av den svenska skärgården.