Hur bygger vi framtidens hållbara stad?
– Inspireras av Zero City på Tekniska museet
Att ställa om till att bli mer hållbara och klimatpositiva står på en fast agenda hos de flesta bolag, och nu finns en mötesplats där ni kan utvidga perspektivet. Lämna kontoret eller hemmet för en stund och slut upp på Tekniska museet, en relevant plats för att diskutera omställningen där ni kan kombinera nya insikter med konferens, skräddarsytt event eller avslappnat mingel.
Den 5 mars öppnade Tekniska museet sin nya utställning ”Zero city – Framtidens hållbara stad”, som skapar en övergripande inblick kring såväl utmaningar som lösningar kring minskade utsläpp och ett framtida fossilfritt samhälle. Här förenar ni möte mellan kollegor med att ta er an klimatmålen från ett annorlunda och mer hoppfullt perspektiv. Utställningen visar upp olika områden inom bland annat transporter, produktion och konsumtion och där varje tema presenteras i en lagom dos för att efteråt kunna diskuteras vidare på både företags- och individnivå.
– För företagskunder finns möjligheten att inleda med ett välkomstmingel i framtidsstaden Zero City, före exempelvis en middag i vår festvåning, berättar Annika Brantingson, Eventansvarig & Hållbarhetssamordnare på Tekniska museet.
Optimistisk tillsammansupplevelses
Zero City beskrivs som en interaktiv, färgstark och optimistisk tillsammansupplevelse och den guidar er genom 1 200 kvadratmeter. Den uppbyggda stadsmiljön blickar bakåt genom historien, visar nuläget samt visar upp framtida satsningar. Lär er mer om konceptet kring självkörande bussar, planera transporter av människor och gods eller testa vad som krävs för att skapa nog med energi för att få en lampa att lysa. Ta en nostalgitripp bland gamla fordon och se sedan hur de utvecklats över tid, grotta ner er i den visualiserade avfallshanteringen eller lär er mer om stadsodling och klädåtervinning.
Genom att interagera och aktivera flera sinnen får ni ny förståelse i närmandet mot morgondagens fossilfria stad. Vår tids klimatutmaningar kan delvis kännas övermäktiga, men här kan ni fylla på med mer positiva känslor, utan pekpinnar.
– Här kan vi också lära oss av kommande generationer. Vi ser att museets yngre besökare är väldigt medvetna när det kommer till frågor kring hållbarhet och deras tankar präglas av lösningar och framtidsoptimism.
Trots de utmaningar vi står inför kan alla kan bidra – i stort som smått – och med smarta samarbeten och innovationer till hjälp är vi närmare flera realistiska och praktiska lösningar än vi kanske är medvetna om. Visste ni att den första praktiskt användbara elbilen kom redan på 1890-talet? Eller att framtagna idéer och uppfinningar visar att den så kallade framtiden existerar, redan här och nu?
Utöver att ge en överblick finns även en förhoppning till synergier företag emellan.
– En ambition vi har är att våra företagsbesökare, oavsett hur långt de har kommit i sitt klimatomställningsarbete, ska ges nya insikter kring hur de kan bidra och engagera sig. I och med Zero City kan vi kanske även bidra till synergier som skapar blivande samarbeten och i förlängningen en extra skjuts mot att gemensamt uppnå klimatmålen.
Hållbarhet – en röd tråd i hela huset
De senaste åren har flera av Tekniska museets lokaler moderniserats, vilket delvis har gjorts för att de ska bli mer energieffektiva och klimatoptimerade. De har samtidigt passat på att uppgradera sina ytor för att skapa ännu bättre upplevelser i sina utställningshallar – till exempel genom upplevelsearenan Wisdome Stockholm som just nu byggs på innergården.
– Vi arbetar dessutom själva just nu med att kartlägga vår verksamhets klimatpåverkan på olika sätt för att se vad vi behöver förändra än mer.
Maten som serveras går även den i samma anda och bygger på framtid, innovation och hållbarhet. Restaurangen som drivs av Pontus Frithiof i samarbete med Nordrest, är Pontus-koncernens mest hållbara verksamhet. Grundtanken är att enbart använda förnybara resurser och att ta vara på hela råvaran, där det lilla som till sist blir kvar placeras i verksamhetens egen mullmaskin eller används som biobränsle.
– För att minimera påverkan på miljön genom att minska transporter så har Tekniska by Pontus även en egen odling i anslutning till trädgården utanför restaurangen. Här odlas bland annat potatis, jordärtskocka och gråärta som används i restaurangens matlagning på olika sätt.
Förena nytta med nöje
En nyhet är att Tekniska museet numer håller kvällsöppet till 22, vilket ökar tillgängligheten att ta emot fler besökare och grupper med olika önskemål. De bygger också ut med kreativa ytor där företag kan boka in olika sorters event.
Men museet erbjuder redan idag en rad mötesalternativ och företagsupplevelser, där ni som addering kan välja till färdiga menyer eller anpassa utifrån vilken typ av event ni önskar. Utöver visningar av utställningarna finns redan idag bland annat kodjakten och framtagna workshops.
– Varför inte börja med att boka in en afterwork på museet där ni först besöker utställningen, för att sedan äta middag eller barmingla i restaurangen? Här kan ni förena nytta med nöje, kring ett viktigt sammanhang, i en inspirerande atmosfär.
Läs mer om olika mötesupplevelser på Tekniskamuseet.se.
Zero City
Hur ska transporter av människor och gods ske i morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet? Längd cirka 30 min. Visningar ges från 1 april 2022.
Utökade öppettider!
Nu har Tekniska museet även kvällsöppet fram till 22.00! Kom på kvällsvisning kombinerat med after work, mingel eller middag.
Europeiskt samarbete inom hållbarhetstemat
Utställningen Zero City är Tekniska museets bidrag i ett konsortium tillsammans med DASA i Dortmund, Tekniska museet i Wien och Parque del las Ciencias i Granada. Samarbetet innebär att de producerar egna utställningar på temat hållbarhet och därefter låter dem turnera. Under hösten 2022 öppnar utställningen Foodprints på Tekniska museet i Stockholm.
Andra aktuella utställningar
- Hyper Human. Utställningen där ni träffar framtidens människa. Längd cirka 30 min.
- Play beyond Play. 1 000 kvadratmeter spelupplevelse. Här får ni utforska spelhistorien och omsluts av spelens värld.